Trochu jiný CAMPER

[ Fiat Ducato Expedition / Vybraný článek z magazínu Caravan 3/2015 ]

Italská dodávka dostala stálý pohon všech kol, extravagantní exteriér a kabinu, v níž nechybí výklopná postel, kuchyňka a koupelna.

Fiat Ducato je vozem, jehož cena v přípa- dě verze určené k přepravě osob startu- je na 477 000 Kč. Na veletrhu karavanů v německém Dosseldorfu byla odhalena jeho speciální verze Expedition, která zvenčí působí nadmíru robustním a extravagantním dojmem, uvnitř pak svého majitele zahrne nemalým komfortem a luxusem. Je proto možná škoda, že zatím zůstane pouze u jed­ noho exempláře, i když se dá předpokládat, že koupěchtivá klientela si bez problémů najde tuningovou firmu, která její fantazie promění v realitu. …

Ducato Expedition bylo založeno na verzi Gamper Van s prodlouženým rozvorem, při­ čemž počítá s pohonem všech kol vyvinutým firmou Dangel. Divize Fiat Professional pak následně přišla se zvýšeným podvozkem a off-roadovými pneumatikami, upraveným předním nárazníkem s navijákem nebo střeš­ ní korbou, která zahrnuje jak přídavné LEDkové světlomety, tak i rezervní gumy. Mimo to se našlo místo i na kolejnice, díky nimž zvládnete překlenout nadmíru nekomfortní a neúplné cesty.

Fiat Ducato Expedition

Dále tu máme dvoubarevný lak nebo ochranné ocelové pláty podvozku, zatímco pod kapotu se nastěhoval 2,31itrový turbo diesel MultiJet li o výkonu 150 koní. Jízdní dynamika zveřejněna nebyla, oproti supersportům ovšem Ducato Expedition bude dozajista řádně zaostávat. Na druhou stranu v terénu bude díky všem zmíněným úpravám excelovat.

Fiat Ducato Expedition
Fiat Ducato Expedition

Interiér byl kompletně přepracován a nabízí kůží čalouněná sedadla, výklopnou postel, kuchyňku s funkčním dřezem, dostatek úložných prostor či multimediální systém s plochou televizí. Za ním stojí firma Tecnoform, která zároveň vyvinula i osvětlení pomocí diod zakomponované v samotném nábytku. Povšimnout si můžeme také nouzové koupelny, tím však tovární přestavba končí. Uvidíme tedy, zda zůstane pouze u konceptu, nebo se v budoucnu dočkáme i sériové výroby.

Fiat Ducato Expedition

Čtěte v časopisu Caravan 3/2015

text: Petr Prokopec | foto: Fiat

Caravan kategorie
Caravan magazín na Facebooku
Objednávka předplatného
Objednávka aktuálního čísla automobilového magazínu Caravan.
Ukázkové číslo magazínu Caravan ke stažení
Ukázkové číslo
ke stažení