Mobilní domácnost budoucnosti

[ Volkswagen California XXL / Vybraný článek z magazínu Caravan 3/2017 ]

Na veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu představil Volkswagen koncept obytného automobilu na bázi nové generace modelu Crafter. Vpředvečer zahájení výstavy jsme se zúčastnili exkluzivního představení této novinky v jednom kempu na břehu Rýna.

„Malá“ California patří mezi nejoblíbenější obytné automobily všech dob, upravený Transporter s výklopnou střechou se stal ikonou motorizovaných trampů již od 60. let minulého století. Nyní byl představen jeho větší sourozenec, který by se podle slov zástupců divize Volkswagen Užitkové vozy mohl dostat do výroby přibližně za rok a půl. …

Nejdříve v brýlích pro virtuální realitu a následně tváří tvář jsme se setkali s Californií XXL a nutno dodat, že obojí bylo velmi působivé. Zatímco virtuální realita navodila pocity, že se už s novinkou chystáte vyrazit za dobrodružstvím, reálný automobil nás ohromil. California XXL ukazuje, kam až lze dojít u obytného automobilu ve vývojových centrech druhé největší automobilky světa. Studie je totiž dotažená do nejmenších detailů a je vidět, že ji tvořili lidé, kteří o cestování obytnými vozidly leccos vědí. California XXL je v podstatě vizí budoucnosti obytných vozidel při využití současných technologií.

Volkswagen California XXL
K naprosté dokonalosti chybí studii snad pouze markýza. Křesílka jsou ukryta v zadním zavazadlovém prostoru, stolek je součástí kuchyně.

Základem studie je nová generace modelu Crafter, který nastavil v kategorii lehkých užitkových vozů nová měřítka v oblasti jízdního komfortu, úspornosti motorů a výbavě. Studie byla postavena na variantě se středně dlouhým rozvorem 3 640 mm. Celková délka vozidla by tak měla být 5 986 mm, ale neobvyklý výklenek ve výši klik, který umožnil vytvořit v zadní části vozidla rozměrné dvoulůžko, ji prodloužil až na 6 238 mm. Díky tomu sice California XXL nemá extrémně dlouhý zadní převis, nicméně celková délka je i tak úctyhodná.

Vnější šířka je 2 030 mm (2 424 mm s vnějšími zpětnými zrcátky) a díky zvýšené střeše je vůz vysoký 2 900 mm, čímž je o 102 mm vyšší než skříňový Crafter s tzv. supervysokou střechou. Díky tomu je vnitřní výška 2 200 mm, což umožňuje chodit uvnitř se vzpřímenou hlavou. A také to dovolilo umístit dopředu alkovnu, která nekazí profil vozidla, a přesto umožňuje pohodlné spaní i dospívajícím dětem.

Volkswagen California XXL
Jak je u Volkswagenu zvykem, pracoviště řidiče je z ergonomického hlediska prakticky dokonalé a po všech stránkách funkční.

Při pohledu shora lze Californii XXL rozčlenit na šest částí, které se v závislosti na jejich aktuálním využívání vzájemně prolínají. Základem je obytná a jídelní část, na kterou navazuje kuchyň s dřezem, plynovým vařičem a chladničkami. Za nimi následuje koupelna se sprchou, umyvadlem a WC a za další přepážkou najdete prostor pro spaní v zádi. Nad místem řidiče je pak již výše zmíněná alkovna se dvěma lůžky pro děti. Síťové propojení interiéru zajišťuje celkem devět zásuvek s napětím 220 V a šest vstupů USB s funkcí nabíjení. Centrem obytného automobilu je kuchyň, koupelna a obytná a jídelní zóna. Protože je díky variabilnímu uspořádání přes den využíván i zadní prostor pro spaní jako prodloužená chodba před kuchyňskou linkou, může být toto centrum značně zvětšeno. Praktická je speciální výsuvná schránka u vstupu velkými posuvnými dveřmi, do níž lze okamžitě odložit znečištěné boty.

Volkswagen California XXL
Otočná sedadla řidiče a spolujezdce umožní vytvořit v přední části jídelní kout.

Celý interiér je prosvětlený, ale zároveň útulný. Korková podlaha s podélnými pruhy připomíná palubu lodě. Decentní osvětlení zajišťují dvě dekorační pásky LED po celém obvodu interiéru, ve dne pak proudí dovnitř dostatek světla díky panoramatickému střešnímu oknu o rozměrech 1 100 x 3 700 mm. California XXL je kromě toho vybavena funkčním osvětlením ve tvaru písmene „U“, které lze zapnout kapacitními spínači v obytných zónách.

Pracovní plochu v kuchyni lze prodloužit z 1 100 mm na celkových 2 050 mm díky desce, která se vysune na levé straně, a druhé desce, která se otočí doprava a v noci slouží ve vyklopené poloze jako stěna oddělující prostor pro spaní. Kuchyňská linka je vybavena mimo jiné plynovým vařičem se dvěma výsuvnými hořáky, dřezem a dvoudílnou chladničkou. Každá část má objem 50 litrů a v jedné z nich je integrován také čtyřlitrový mrazící box.

Volkswagen California XXL
V prosklené alkovně jsou dvě lůžka pro děti nebo místo na odpolední lenošení.

Mimořádně pyšní jsou tvůrci na koupelnu, která je výsuvná a když ji nepoužíváte, vypadá jako skříň. Před použitím se jedna stěna jednoduše vysune směrem ke kuchyňské lince a zároveň se prodlouží podlaha koupelny s integrovanou sprchovou vanou. Ve vytaženém stavu se plocha koupelny zdvojnásobí z 600 x 600 mm na 1 200 x 600 mm. V koupelně je pevně namontované WC běžné velikosti a nad ním je umístěno odklápěcí umyvadlo s odklopnou baterií. V horní části koupelny je stropní sprcha. Elektricky ovládané výklopné střešní okno nad koupelnou lze otevřít, nebo aspoň vyklopit šikmo směrem k zádi či přídi kvůli ventilaci koupelny. V noci pak slouží vysunutá koupelna jako dělicí stěna mezi prostorem pro spaní a obytnou částí.

Asi nepřekvapí, že přední sedadla jsou otočná, proti nim je pak postavena lavice, která je vybavena běžnými bezpečnostními pásy a nabízí pohodlí srovnatelné s druhou řadou sedadel v běžném automobilu. Velký stůl s délkou 910 mm, šířkou 600 mm a výškou 700 mm mezi sedadly je na straně k vstupním dveřím zkosený, aby se zvětšila plocha pro pohyb v kuchyni. Lze jej samozřejmě vyjmout a uložit do zadního zavazadlového prostoru. Do vysoké skříně nad sedací částí je pak ještě integrován kávovar.

Volkswagen California XXL
Součástí kuchyně je vařič s vysouvacími hořáky. Pokud se nepoužívá, může prostor mezi nimi sloužit jako pracovní plocha.

Veškerá okna v obytné části a v prostoru pro spaní jsou vybavena dvojitě plisovanými roletami. U bočních oken lze zespodu vzhůru vytáhnout síť proti hmyzu. Naproti tomu seshora dolů se stahují rolety, které brání pohledům zvenku. V prostoru pro řidiče a spolujezdce vpředu lze okno zatemnit přenosnými látkovými clonami.

Zadní „letiště“ s délkou 2 000 mm a šířkou 1 700 mm je vyhřívané a odvětrávané. Je také vybaveno videoprojektorem, který promítá obraz jednoduše na bílou zeď oddělující prostor na spaní od koupelny. Samotné lůžko má výšku pouhých 800 mm, a je tak komfortně přístupné bez dodatečného schodu. Zadní lůžko můžete během několika sekund odklopit a vytvořit další jídelní kout. V zadním víku pod prostorem na spaní jsou ještě uloženy dvě kempinkové židle. Ty můžete použít, když při otevřených posunovacích dveřích připevníte k zadní stěně kuchyňské linky desku a tím vznikne velká tabule pro vlahé večery.

Jednotlivé funkce vozidla lze ovládat prostřednictvím speciální aplikace „California XXL App“, kterou si stáhnete do iPadu. Ten má své místo v držáku nad dvoumístnou lavicí. Prostřednictvím tohoto tabletu lze ovládat například osvětlení nebo audiovizuální systém. Zároveň můžete z tabletu například otevřít nebo zavřít střešní okno v koupelně.

Volkswagen California XXL
Po stranách automobilu najdete praktické otevírací boxy jako v letadle.

V koupelně je toaleta běžné velikosti a nad ní je umístěno odklápěcí umyvadlo. V horní části pak najdete stropní sprchu.


K pohonu Californie XXL slouží dvěma turbodmychadly přeplňovaný turbo diesel zdvihového objemu 2,0 l a výkonu 177 koní. Vozidlo je přitom vhodné pro zimní výpravy díky nezávislému podlahovému topení a pohonu všech kol. Mimořádně komfortní jízdu pak zajistí vzduchové odpružení a adaptivní tlumiče. Při manévrování má řidič navíc přehled o dění za vozidlem díky dvěma zpětným kamerám. Možná vás napadne, kolik to všechno bude stát. Nevíme a netroufáme si ani odhadnout. Je však reálné, že ne vše, co jsme obdivovali na této studii, bude k dispoizici i pro sériovou verzi. Tak se nechme překvapit, co nakonec Volkswagen za půldruhého roku představí.

Volkswagen California XXL
Koncept obytného automobilu od Volkswagenu je funkční do posledního detailu.

Čtěte v časopisu Caravan 3/2017

text: Jiří Kaloč | foto: Volkswagen

Caravan kategorie
Caravan magazín na Facebooku
Objednávka předplatného
Objednávka aktuálního čísla automobilového magazínu Caravan.
Ukázkové číslo magazínu Caravan ke stažení
Ukázkové číslo
ke stažení